چرا قرآن حفظ کنیم؟

چرا قرآن حفظ کنیم؟

قرآن کریم، کتاب آسمانی مسلمانان، نه تنها یک متن دینی است بلکه راهنمایی جامع برای زندگی فردی، اجتماعی، اخلاقی و معنوی انسان‌هاست.

حفظ قرآن یکی از ارزشمندترین سنت‌های اسلامی است که از صدر اسلام تاکنون ادامه داشته است. اما چرا باید قرآن را حفظ کنیم؟ آیا تنها جنبه معنوی دارد یا فواید علمی، روانی و اجتماعی نیز در آن نهفته است؟ در این مقاله، دلایل حفظ قرآن را از زوایای مختلف بررسی می‌کنیم.

سفارش قرآن و اهل بیت به حفظ قرآن

از دیدگاه دینی، حفظ قرآن جایگاه بسیار والایی دارد. در آیات و روایات متعددی، مسلمانان به حفظ، تلاوت و تدبر در قرآن سفارش شده‌اند.

حفظ قرآن در آیات قرآن

چندین مرتبه در سوره مبارکه قمر خداوند فرموده است:

«و لقد یسرنا القرآن للذکر فهل من مدّکّر»
(ما قرآن را برای ذکر و یاد آوردی آسان کردیم،پس آیا پندگیرنده ای هست؟)

مفسران بزرگی چون مرحوم طبرسی ـ مولف تفسیر مجمع البیان ـ بر این باور است که مراد از آسان سازی برای ذکر،آن را برای قرائت و حفظ آسان نمودیم تا همه آیات قرآن قابلیت از بَرخواندن داشته باشند.

همچنین در آیه ۴۹سوره مبارکه عنکبوت آمده است:

«بل هو آیاتٌ بیِّناتٌ فی صدور الّذین اوتوا العلم»
بلکه این آیات روشنگری است در سینه های کسانی که خداوند به آنان علم داده است.

که این نکته قابل توجه است که خداوند متعال جایگاه آیات قرآن را در قلب ها و سینه ها معرفی کرده است و نه در اوراق و صفحات؛که این موضوع به خوبی دلالت بر فضلیت و ارزشمندی حفظ قرآن دارد،زیرا مومنین زمانی نهایت استفاده را از آیات قرآن کریم خواهند برد که سینه هایشان مملو از آیات قرآن و معارف آن باشد.

حفظ قرآن در روایات

پیامبر اسلام (ص) فرمودند:

>«قرآن را بخوانید و آن را بخاطر سپارید؛چرا که خداوند قلبی را که ظرف قرآن است عذاب نمیکند»۱

و یا در روایتی از پیامبر اکرم نسبت به جایگاه بلند حافظان قرآن کریم در قیامت آمده است:

«تعداد درجات بهشت به تعداد آیات قرآن است،چون فرد مانوس با قرآن وارد بهشت شود،بخوان و بالا برو که هر آیه ای را درجه ای است،پس در آن روز برتر از حافظ قرآن درجه ای نیست»۲

این تأکیدها نشان‌دهنده اهمیت فوق‌العاده حفظ قرآن در مسیر تقرب به خداوند و رسیدن به کمال انسانی است.

 

حفظ قرآن، راهی برای تدبر و فهم عمیق‌تر

برخلاف تصور عمومی، حفظ کردن قرآن صرفاً به معنی به خاطر سپردن آیات نیست، بلکه مقدمه‌ای برای فهم عمیق‌تر مفاهیم آن است. وقتی فرد آیات الهی را در ذهن خود نگه می‌دارد، فرصت بیشتری برای تدبر، تکرار و تأمل در پیام‌های قرآن دارد. این تأمل‌ها باعث می‌شود تا مفاهیم قرآنی به زندگی روزمره شخص نفوذ کرده و رفتار او را شکل دهند.
همچنانکه که مقام معظم رهبری نسبت به رابطه عمیق حفظ قرآن و تدبر در آیات قرآن کریم می فرمایند:
«وقتى قرآن را حفظ کردید، می‌توانید معانى قرآن را درست بفهمید؛ انسان وقتى معناى قرآن را فهمید، می‌تواند در آن تدبر کند؛ وقتى تدبر کرد، می‌تواند به معارف عالى دست پیدا کند و رشد پیدا کند.
انسان با انس با قرآن، در درون رشد پیدا می‌کند.»

حفظ قرآن و رشد ذهنی و حافظه

از دیدگاه علمی، حفظ قرآن موجب تقویت حافظه، تمرکز و کارکردهای ذهنی می‌شود.همچنین تجربه نشان داده‌ کودکانی که در فرآیند حفظ قرآن قرار دارند، در زمینه‌های درسی همچون ریاضیات و زبان عملکرد بهتری دارند. این امر به دلیل تمرین مستمر ذهن برای یادآوری دقیق کلمات و جملات قرآنی است.

همچنین حافظان قرآن معمولاً مهارت بالاتری در مدیریت زمان، برنامه‌ریزی و انضباط شخصی دارند که از الزامات فرآیند حفظ است.

آثار تربیتی و اخلاقی حفظ قرآن

قرآن کتاب اخلاق است. تلاوت مداوم آیات آن، باعث نهادینه شدن مفاهیم اخلاقی در وجود انسان می‌شود. آیات مربوط به صداقت، صبر، نیکی به دیگران، تقوا، توکل، پرهیز از گناه و … همواره با حافظ قرآن همراه است و مانند یک وجدان الهی، مسیر زندگی او را روشن می‌سازد.

به‌علاوه، حفظ قرآن باعث دوری از گناه، کاهش اضطراب و افزایش آرامش روحی می‌شود؛ چرا که قرآن یادآور یاد خداست و از مصادیق ذکر محسوب می شود و قرآن نیز می فرماید:

«أَلا بِذِکرِ اللَّهِ تَطمَئِنُّ القُلوبُ» (رعد/۲۸)

موقعیت اجتماعی و افتخار دنیوی

در بسیاری از جوامع اسلامی، حافظ قرآن از احترام ویژه‌ای برخوردار است.در خانواده،اعضای خانواده احترام ویژه ای برای فرزند حافظ قرآن قائلند.
به علاوه اینکه سازمان ها و ارگان های مختلف امتیازات ویژه ای را برای حافظان قرآن برای استخدام و ترفیع درجه اختصاص می دهند.

اخذ مدرک لیسانس

حافظان قرآن می توانند پس از سپری کردن آزمون های خاصی،در هر سنی که باشند بدون حضور در کلاس های دانشگاه مدرک رسمی کارشناسی( لیسانس)اخذ نمایند.

نماینده ایران در مسابقات بین‌المللی قرآن در کشورهای خارجی

همچنین حافظان قرآن می توانند به عنوان نماینده جمهوری اسلامی ایران در مسابقات بین المللی،برای کشور خود افتخار آفرینی کنند.

دو ماه کسری سربازی

حافظان قرآن با ارائه مدرک حفظ خود از دو ماه کسری سربازی بهره مند خواهند شد.

 

حفظ قرآن، گامی برای خدمت به دین

حافظ قرآن می‌تواند نقش مؤثری در آموزش، تبلیغ و پاسخ‌گویی به شبهات دینی داشته باشد.

آشنایی با مبانی دینی و پاسخگویی به شبهات:

با آشنایی دقیق با آیات الهی، قادر است به صورت مؤثرتر در عرصه‌های فرهنگی و تبلیغی حاضر شود و راهنمای دیگران باشد و نیز پاسخگوی بسیاری از شبهات و پرسش های دیگران باشد.

الگوی مناسب برای نوجوانان و جوانان:

حافظان قرآن می‌توانند الگوی خوبی برای جوانان باشند و به‌عنوان معلم، مربی یا الگوی شخصیتی، فرهنگ قرآنی را گسترش دهند.

آثار اخروی و حق شفاعت در روز قیامت 

از دیدگاه قرآنی و روایی، پاداش حفظ قرآن در دنیا محدود نمی‌ماند. بر اساس احادیث:

حافظان و حاملان قرآن،سرشناسان اهل بهشت اند.۳

کسی که قرآن را به خاطر سپرده و حفظ نماید و حلال آن را حلال و حرام آن را حرام بداند،خدای تعالی او را وارد بهشت نماید و شفاعت او را برای ده نفر از خاندانش که همه اهل آتشند(اما مستحق شفاعت)بپذیرد۴

این آثار معنوی، انگیزه بزرگی برای کسانی است که می‌خواهند ذخیره‌ای برای آخرت خود داشته باشند.

نتیجه‌گیری

حفظ قرآن نه‌تنها یک عبادت است، بلکه راهی برای رشد علمی، اخلاقی، معنوی و اجتماعی انسان است. این مسیر نورانی، از دوران کودکی تا بزرگ‌سالی، فرصت‌های بی‌نظیری را برای رشد فردی و اجتماعی فراهم می‌کند

منابع:

۱.«اقرءوا القرآن و استظهروه،فانّ اللهَ لایُعذّب قلبا وَعِیَ القرآن»مستدرک الوسائل،ج۴.ص۲۴۵

۲.عَدَدُ دُرَجِ الْجَنِّةِ عَدَدُ آىِ الْقُرآنِ، فَاِذا دَخَلَ صاحِبُ الْقُرْآنِ الْجَنَّةَ قَيلَ لَهُ: اِقْرَأْ وَ ارْقَأْ لِكُّلِ آيَةٍ دَرَجَةٌ فَلا تَكُونُ فَوْقَ حافِظِ الْقُرْآنِ دَرَجَةً»بحار الانوار،ج۸۹.ص۲۲
مستدرک الوسائل،ج۴،ص۲۳۱

۳.حَمَلَةُ القرآنِ عُرَفاءُ أهلِ الجنّةِ.بحار الانوار،ج۸۹.ص۱۷۷

۴.من قرأ القرآنَ فاستظهره فأحلَّ حلالَه وحرَّم حرامَه – أدخله اللهُ به الجنَّةَ وشفعه في عشرةٍ من أهلِ بيتِه كلُّهم قد وجبتْ له النارُ،بحار الانوار.ج۴.ص۲۴۵

تگ ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *